Genel

Nem Giderme Neden Gereklidir

Nem Giderme Neden Gereklidir
Neden nem gidermeye ihtiyaç duyarız?
 
Etkili nem giderme ihtiyacı sudan kaynaklanan zarar, inşaat, üretim süreçleri, yüzme havuzları, su işleri ve diğer nemli alanlarla sınırlandırılamaz. Daha az belirgin olsa da günlük yaşantıda çeşitli iklimlerden etkilenen yapılar, kıymetli eşyalar ve insanlar da nem giderme işleminden sıklıkla faydalanacaktır. Açık hava dünyanın hiçbir yerinde tamamen kuru değildir; kapalı alanlarda bulunan birden fazla unsur bağıl nemi arttırır: İnsanların terlemesi, yemek pişirmekten ve yıkanmadan kaynaklanan buhar, üretim süreçleri esnasında yayılan nem veya nemli eşyaların depolanması; yapı malzemelerinin ve mobilyaların süreç içerisinde kuruması bile odanın genel olarak rutubetini arttırır. Enerji kaynakları fiyatlarının sürekli yükselmesinden ötürü, binalar eskiye oranla çok daha iyi yalıtılıyor. Yalıtım, soğuğun dışarıda kalmasını sağlamakla birlikte, hava sirkülasyonunu azaltarak nemi içeride tutuyor. Kesin gösterge ise pencerelerdeki çiğlenme, kolayca ıslaklığa dönüşerek ahşap eşyalara zarar verebiliyor.
Nem gidermeyi gerekli kılan ana sebepler ve işaretler:
 
-Küf ve mantar oluşumu
-Mikropların barınmasına uygun koşullar
-Boyanamaz hale gelen metal yüzeyler
-Elektronik ekipmanların bozulması
-Paslanmalar / çürümeler
-Yapı malzemelerinde, mobilyalarda vb. meydana gelen rutubet lekeleri
-Kapalı alanlarda rutubetten kaynaklanan hava bozulması
 
Belirtilen durumların yaşanması durumunda havanın bağıl nemini azaltmak zorundasınız. Bu, değişik yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Danimarka'da sıcak ve kuru bir yaz gününde 20 °C sıcaklığında ve %60 bağıl neme sahip bir odada, havadaki su miktarı yaklaşık olarak 8,5 gramdır. (su/kg) 80 m3 büyüklüğündeki bir odada bu miktar bir litreye varır. Gece sıcaklığı sıfır dereceye düşerse, havadaki su miktarının yarısı çiy olarak yoğunlaşır. Bu 5 gram su/kg havaya ya da 80 m3 odada yarım litreye varan yoğunlaşmış suya tekabül eder. Bu durum birçok ciddi soruna yol açabilir.
Isıtma ve Havalandırma
Sıcak hava, soğuk havadan daha çok nem tutar; rutubeti azaltmaya yönelik geleneksel yöntem asırlardır bu gerçeğe bağlıdır. Geleneksel yöntem dahilinde odadaki temiz hava ısıtılarak daha fazla su tutması sağlanır. Sonrasında nemi azaltmak için odadaki hava tahliye edilir, istenen koşullar sağlanana kadar bu süreç devam eder. Son yıllarda bu ısıtma ve havalandırma yöntemi gittikçe tercih edilmemeye başlandı. Aşırı enerji tüketen ve ekonomik olmayan çözüm, sıcak havanın -genellikle kelimenin tam anlamıyla- pencereden atılması anlamına geliyor. Ayrıca odaya giren hava, mevsime bağlı olarak -dışarıdaki sıcaklık ve hava koşulları- uzayan süreçlere göre kengi bağıl nemini içeriyor. İşte bu sebepten dünya genelinde pahalı enerji fiyatları nem giderme işlemini tercih edilen ekonomik çözüm kılıyor.
Nem Giderme
Nem gidermenin esas kuralına göre odanın kapalı olduğu farz edilir. Ya da dışarıdaki havanın az bir miktarı odaya girmiş olabilir. Hava, nem giderici cihazdan durmadan yayılır ve nem yavaş yavaş su muhafaza kutusunda yoğunlaşarak ısı kaybını önler. Yani geleneksel ısıtma ve havalandırma yönteminin tam tersidir. Düşük enerji tüketiminin belli avantajlarının yanı sıra nem giderme süreci, oda kapalı tutulduğu müddetçe daha kolay kontrol edilebilir.
Yoğun Kurutma İşleminin Avantajları
-Düşük enerji tüketimi (geleneksel ısıtma ve havalandırmaya göre yaklaşık %80 oranında indirgeme)
-Yüzey kurumasına bağlı kovuklaşma ve sıcaklık daha düşük olduğu için kritik noktada kurutma riskinin azalması
-Enerji kaybının olmaması. Sıkıştırıcı ve vantilatörü yönlendiren elektrik enerjisi ısıya dönüştürülür.
-Oda kapalı olduğu sürece kontrol edilebilen süreç
---
-Dış Hava
-Isıtma
-Azalan nem oranı
-Havalandırma
-Azalan nem oranı
-Nem giderme cihazı
-Kuru hava
-Nemli hava

Taşınabilir nem giderme cihazlarını incelemek için ;

http://www.hepaonline.com/nem-alma-cihazlari

Kategoriler

Menü

Müşteri Hizmetleri

0212 210 99 14 (pbx)

Sepetinizde ürün bulunmamaktadır