Genel

İklim Değişikliği Hakkında 9 Gerçek

İklim Değişikliği Hakkında 9 Gerçek

İklim değişikliğiyle ilgili gerçekleri öğrenmek, bununla mücadele etmek için neler yapabileceğimiz konusunda bir tartışma başlatmamızı sağlıyor.

İklim değişikliği, başta iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle geleceklerinin risk altında olduğunu düşünen gençler olmak üzere, dünya genelinde birçok insan için önemli bir konu haline geldi.

İklim değişikliğiyle mücadele etmek için, iklim değişikliğinin ne olduğunu ve gezegenimiz ve günlük hayatımızda bizim için ne anlama geldiğini anlamamız gerekiyor.

İklim değişikliği hakkındaki gerçekleri bilmek, gezegenimize neler olduğu ve küresel ısınmayı durdurmak için ne yapmamız gerektiği konusunda tartışmalara katılmanıza yardımcı olabilir.

Gerçek 1: 1950'den bu yana küresel sıcaklıklardaki artışın çoğuna insan faaliyetleri neden olmuştur.

İklim değişikliğinin volkanik patlamalar gibi doğal olan bazı nedenleri olsa da, şu anda bir iklim kriziyle karşı karşıya olmamızın nedeni insan faaliyetleridir. İnsan faaliyetleri yoluyla iklim değişikliğinin başlıca nedenleri şunlardır:

  • Enerji için fosil yakıtları yakmak
  • Et ve mahsul üretmek için yoğun çiftçilik ve tarım
  • Diğer arazi kullanımlarına yer açmak için ormanları ve ağaçları yok etmek

Tüm bu faaliyetler, atmosferde ısıyı hapseden ve küresel sıcaklığın yükselmesine neden olan sera gazları salmaktadır.

Gerçek 2: Dünyanın ortalama sıcaklığı sera etkisi tarafından belirlenir

Sera gazları, atmosferde ısıyı tutan gazlardır. Güneş atmosferden geçtiğinde, sera gazları radyasyonu emer ve ısının atmosferden ayrılmasını engeller. Bu, sera gazı etkisi olarak bilinir.

Sera gazları olmasaydı, Dünya'daki ortalama sıcaklık, yaşamı sürdürmek için çok soğuk olurdu. Ancak, insan faaliyetleri yoluyla atmosfere daha fazla sera gazı eklediğimizde, bu, güneş enerjisinin daha fazlasının atmosferde hapsolmasına, Dünya'nın ısınmasına ve küresel ısınmaya neden olur.

Sera gazları, genellikle fosil yakıtların yakılmasıyla üretilen Karbon Dioksit (CO2) ve inekler gibi hayvanların yiyecekleri sindirirken ürettiği Metan'ı (CH4) içerir.

Gerçek 3: Küresel sıcaklıklar geçtiğimiz yüzyılda yaklaşık 1° Santigrat arttı

Son 100 yılda, Dünya'nın ortalama sıcaklığı 1°C arttı. Günlük hayatımızda, sıcaklık bir derece artarsa ​​çok fazla bir fark görmeyebiliriz, ancak bu sıcaklık artışının gezegen üzerinde önemli bir etkisi oldu. Sıcaklık artmaya devam ediyor ve son beş yıl toplu olarak modern kayıtlardaki en sıcak yıllar. Şu anda dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, küresel sıcaklık artışını 2°C'nin altında tutmayı ve mümkünse 1,5°C ile sınırlandırmayı amaçlayan Paris Anlaşması'nda belirlenen hedefler doğrultusunda çalışıyor.

Gerçek 4: Amerika Birleşik Devletleri, atmosferimizdeki karbondioksiti (CO2) en çok artıran ikinci ülkedir.

ABD, dünya nüfusunun sadece %4,4'üne ev sahipliği yapıyor, ancak en büyük sera gazı yayan ülkelerden biri. Dünyadaki herkes fosil yakıtları yaksa ve ABD'dekiler gibi yaşasaydı, hepimiz için yeterli kaynağa sahip olmak için dört Dünya gerekirdi. İrlanda'nın sera gazı emisyonları, Avrupa Birliği'nde kişi başına düşen en yüksek üçüncü ülkedir ve bu, esas olarak tarım, ulaşım, enerji endüstrileri ve konut emisyonlarından kaynaklanmaktadır.

Gerçek 5: Arktik deniz buzu ve buzullar eriyor

Küresel ısınmanın en bilinen etkilerinden biri, Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzu ve buzulların erimesidir.

1910'da Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Montana'daki Glacier Ulusal Parkı yaklaşık 150 buzulla doluydu. 2017 yılında buzullar anlatıldığında bu sayı 26'ya düşmüştü. Bu eriyen buz, deniz seviyesinin yükselmesine neden olacak ve içme suyu için eriyen buzullardan gelen suya bağımlı bölgelerdeki insanları giderek daha fazla etkileyecek.

Gerçek 6: Yüzyılın sonundan önce ortalama deniz seviyesinin 0,5 ile 1,5 metre arasında yükselmesi bekleniyor

Okyanuslar ısınmaya ve genişlemeye devam ettikçe ve Grönland'da, Antarktika'nın bazı kısımlarında ve dağ buzullarında karada bulunan buzlar erimeye devam ettikçe, deniz seviyeleri yükselecek. Bunun dünya çapında birçok ülkede, özellikle İrlanda'nın bazı bölümleri de dahil olmak üzere, yoğun sel riskinin yüksek olduğu alçak bölgelerde bir etkisi olacaktır.

Gerçek 7: Yağmur ormanlarının tahribi karbondioksit salınımının başlıca nedenlerindendir.

Ağaçlar ve ormanlar, büyüdükçe karbondioksiti depoladıkları için "karbon yutağı" olarak bilinir. İnsanlar yağmur ormanlarını kestiğinde veya orman yangınları tarafından yok edildiğinde, atmosfere büyük miktarlarda karbondioksit salınır. Bu, sera etkisine katkıda bulunur ve atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonunu artırarak küresel ısınmaya daha fazla katkıda bulunur.

Gerçek 8: Mercan resifleri yok ediliyor

Son 30 yılda dünyadaki mercan resiflerinin yarısı öldü. Artan sıcaklıkların yanı sıra insan faaliyeti, mercan ağartmasına önemli ölçüde katkıda bulunmuştur. Su çok ısındığında mercanın dokularında yaşayan algler ayrılır. Algler, mercana enerjisinin çoğunu sağlar ve bu nedenle hayatta kalmak için alglere ihtiyaç duyar. Yosun ayrıldığında, mercan ağartılır ve beyaza veya solgunlaşır, bu da onu hastalığa karşı savunmasız bırakır.

Bu, bu mercanları yuva yapan balıkları ve diğer türleri etkiler. 2014 ve 2017 yılları arasında, Kuzey Büyük Set Resifi'nin ağartılması, siklonların etkisiyle birleştiğinde mercanlarının yaklaşık %50'sini öldürdü.

Gerçek 9: Küresel sıcaklıklar arttıkça toplumlarımız bunun getirdiği değişikliklere uyum sağlamakta zorlanacak ve bazı türlerin yok olma olasılığı daha yüksek İklim değişikliği mevcut riskleri artıracak ve hem doğal hem de beşeri sistemler için yeni riskler yaratacaktır.

Bu riskler eşit olarak paylaşılmaz ve genellikle dezavantajlı insanlar ve topluluklar için daha fazladır. Kıyı bölgeleri deniz seviyesinin yükselmesine karşı savunmasız olacak ve Maldivler gibi bazı savunmasız ada ülkeleri tamamen ortadan kalkabilir.

Türlerin büyük bir kısmı, iklim değişikliği nedeniyle artan yok olma riskiyle karşı karşıya. Örneğin, çoğu bitki, çoğu arazide mevcut iklim değişikliği oranlarına ayak uyduracak kadar hızlı bir şekilde yaşadıkları yere doğal olarak geçemez. Çoğu küçük memeli ve tatlı su yumuşakçası da bu değişikliklere ayak uyduramayacak.

Kategoriler

Menü

Müşteri Hizmetleri

0212 210 99 14 (pbx)

Sepetinizde ürün bulunmamaktadır