Genel

Hava Kirliliğinin Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Etkileri

Hava Kirliliğinin Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Etkileri

Bu noktada hepimiz hava kirliliğinin insan sağlığı üzerinde zararlı bir etkisi olduğunu ve vücuttaki çeşitli sistemleri etkileyebileceğini biliyoruz. Fakat bağışıklığınızı nasıl etkiler? Hava kirliliğine ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerine bakalım.


Hava kirliliği ve bağışıklık sisteminin önemi

Bağışıklık sistemi vücudunuzu bakterilerden, virüslerden, toksinlerden ve mantarlardan korur ve enfeksiyonlarla ve diğer hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur. Her insanın genel sağlığı için ne kadar önemli olduğunu görmek kolaydır. Ne yazık ki, dumana ve hava kirliliğine uzun süre maruz kalmak, onu önemli ölçüde zayıflatabilir ve vücudunuzun enfeksiyonlarla eskisi gibi mücadele etmeyi bırakmasına neden olabilir. Ama tam olarak nasıl oluyor?


Bağışıklık sistemi çeşitli bağışıklık hücrelerine sahiptir, ancak hava kirliliği bunların işleyişini bozar. Çoğunlukla enflamatuar nötrofiller, partikül temizleyen makrofajlar ve lenfositler gibi hücreleri hedefler. Smog ayrıca adaptif bağışıklık tepkilerini düzenlemekten sorumlu olan dendritik hücreleri de şiddetlendirir. Üstelik kirli hava, alerji ve astımdan sorumlu Th2 ve Th17 (T yardımcı lenfosit tipleri) adaptif bağışıklık tepkilerini kötüleştirir.


Hava kirliliği ve bağışıklık sistemi hasarı

Kirli havayı soluduğunuzda, kardiyo-solunum sisteminiz bunun vücut için tehlikeli olduğunu algılar ve enfeksiyona yardımcı olması gereken beyaz kan hücrelerini serbest bırakır. Bununla birlikte, hava kirliliğine uzun süre maruz kalmak, yüksek sayıda beyaz kan hücresine yol açar, bu da iltihabın ortaya çıktığı anlamına gelir. Kronik veya uzun süreli iltihaplanma, vücudunuzun sağlıklı hücrelere, dokulara ve organlara saldırmaya başlamasına neden olabileceğinden özellikle tehlikelidir. Enflamasyon ne kadar uzun sürerse o kadar kötü olur.


Elbette, zayıflamış bağışıklık ile vücudunuz, solunum, dolaşım, sindirim, üreme ve nörolojik dahil olmak üzere hemen hemen her sistemi etkileyebilecek enfeksiyonlara karşı çok daha hassastır.


Bağışıklık sisteminizi koruyun

Hava kirliliği ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri ile nasıl mücadele edilir? Tabii ki temiz hava yoluyla! Uzun vadede, hava kalitesini iyileştirmeyi ve kirletici sayısını azaltmayı amaçlayan her türlü girişimi desteklemelisiniz. Ancak bu arada, bölgenizdeki hava kalitesini izleyerek ve sonuçlar çok kötü olduğunda dışarı çıkmaktan kaçınarak veya en azından buğu önleyici maske takarak kendinizi koruyabilirsiniz. Havanın daha da kirli olabileceği iç mekanlarda hava temizleyicileri kullanabilirsiniz.

Kategoriler

Menü

Müşteri Hizmetleri

0212 210 99 14 (pbx)

Sepetinizde ürün bulunmamaktadır