Genel

Bir Kişinin Alerji Geliştirmesine Neden Olan Şeyler Nelerdir?

Bir Kişinin Alerji Geliştirmesine Neden Olan Şeyler Nelerdir?

Alerjiler birçok şekil ve boyutta olabilir. Bazı insanlar güzel havanın tadını çıkarırken, diğerleri ne pahasına olursa olsun dışarı çıkmaktan kaçınır.

Aynı durum, çok seçici olmaları gerekirken, başkalarının sonsuz çeşitlilikteki yiyeceklerin tadını çıkarmasını izleyen insanlar için de geçerli olabilir. Gıda veya çevresel alerjilerin sürekli semptomlarından muzdarip olanlar, nedenini merak ederler.

Bu yazıda, bir kişinin alerji geliştirmesine tam olarak neyin sebep olduğunu, ne zaman olabileceğini ve alerjik semptomların yetişkinlikte mi yoksa çocuklukta mı daha kötü olduğunu açıklayacağız.

Bir Kişinin Alerji Geliştirmesine Neden Olan Nedir?

Vücudun bağışıklık sistemi, bizi hastalıklardan korumak için farklı antikorlar üretir. Alerjiler için bağışıklık sistemi, alerji semptomlarınızla mücadeleye yardımcı olmak için IgE olarak da bilinen immünoglobulin E üretir. IgE, yabancı bir istilacıya karşı kimyasal bir savunmanın gerekli olduğu bilgisini iletmek için hücrelere giden kimyasal bir habercidir. Alerjik bireyler, polen veya kepek gibi iyi huylu çevresel maruziyetlere karşı yüksek IgE seviyelerine sahiptir. Yiyecekler ayrıca yüksek IgE seviyelerine neden olabilir.

Zamanla, bağışıklık sistemi immünolojik hafıza olarak bilinen şeyi geliştirir. Normalde bu, vücudunuzun daha hızlı tepki vermesini sağlayan yararlı bir bağışıklık tepkisidir. Bu, aşıların çalışmasına izin veren şeydir. Ancak alerjide bu yanıt büyütülür ve tekrarlanan maruziyetleriniz bağışıklık sisteminin tekrarlayan aşırı reaksiyonlarına neden olur. Bu, hapşırma, öksürme, burun çekme ve tıkanıklık veya artan astım semptomlarını içerebilen alerjik bir yanıt üretir. IgE antikorları, her bir alerjen türü için özel olarak üretilmiştir. Bu nedenle bir veya iki belirli gıdaya veya polene alerjiniz olabilir ve diğerlerine sorunsuzca tahammül edebilirsiniz.

Bir Kişi Ne Zaman Alerji Geliştirir?

Alerjiler, bir kişinin hayatının herhangi bir noktasında gelişebilir. Şansınızı artıran faktörlerden biri de aile geçmişinizdir. Ebeveynlerden birinin alerjisi varsa, çocuklarında alerji geliştirme olasılığı %30 - 50'dir. Her iki ebeveynin de alerjisi varsa bu %60 - 80'e çıkar.

Çoğu durumda, alerjiler ilk olarak yaşamın erken dönemlerinde, bebeklik döneminde veya yürümeye başlayan çocukluk yıllarında ortaya çıkar. Bu alerjilerin çoğu yaşam boyu sürecek endişeler olacaktır, ancak bazıları kendi kendine çözülebilir.

İlerleyen Yaşlarda Alerjiler Geliştirebilir misiniz?

Yetişkinlikte alerji geliştirmek kesinlikle mümkündür. Yetişkinlerde başlayan alerjiler, çevredeki yeni alerjenlere maruz kalma, aile öyküsü ve bağışıklık sistemindeki değişiklikler nedeniyle görünüşte birdenbire ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde en yaygın gıda alerjileri yer fıstığı, balık, karides gibi kabuklu deniz ürünleri, ıstakoz ve ağaç kuruyemişleridir (badem, ceviz ve kaju).

Alerjik reaksiyona neden olabilecek her tetikleyiciyi bilmeyi ve ondan kaçınmayı makul bir şekilde bekleyemeyeceğinizden, onlara duyarlıysanız, yetişkinlerde başlayan alerjilere yakalanmaktan kaçınmanın bir yolu yoktur. Ek olarak, alerjenlerden kaçınmanın, bağışıklık sistemi daha fazla maddeye aşina olmadığı için, bir kişinin alerji geliştirme olasılığını artırabileceğini gösteren bazı yeni araştırmalar var.

Yetişkin Başlangıçlı Alerjiler Nelerdir?

Erişkin başlangıçlı alerjiler, yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkan alerji semptomlarıdır. Bu, bir kişinin 20'li yaşlarında olduğu gibi daha genç yetişkinlikten 70 veya 80 yaşlarındaki bir kişinin son yıllarına kadar herhangi bir yerde olabilir. Tipik olarak, 20'li ve 30'lu yaşlarınızı yeni alerjiler olmadan yaşadıysanız, yetişkinlerde başlayan alerjilere yakalanma şansınız azalır.

Yetişkinlerde başlayan alerjilerin en tuhaf yanı, dün sizi rahatsız etmeyen bir alerjenden rahatsız olarak bugün uyanabilmenizdir. Söz konusu alerjenle yıllarca her gün, hiçbir olumsuz etki olmadan temas halinde olabilirsiniz. Şimdi, alerjen çevresinde burun akıntısı, kaşıntılı gözler ve kontrol edilemeyen hapşırma var.

Yetişkinlikte Başlayan Alerjiler Nasıl Gelişir?

Belirli bir alerji türüne yatkınsanız, ancak o alerjenle daha önce hiç karşılaşmadıysanız, semptomlarınız birdenbire ortaya çıkmış gibi görünebilir. Diyelim ki, büyürken hiç evcil hayvanınız olmadı. Evcil hayvan kepeğine alerjiniz var ama bunu asla bilemezsiniz. Daha sonra bir köpek almaya karar verirsiniz ve alerjiniz çıldırmaya başlar.

Yani evet, bir gün alerjiyle yeni uyanmış gibi görünseniz de, genellikle bunun neden olduğuna dair tıbbi bir açıklama vardır. Ne yazık ki, özellikle bir süredir sahip olabileceğiniz bir alerjinin farkına vardığınızda, bu açıklamayı saptamak zor olabilir.

Diğer durumlarda, alerjiler kendi kendine gelişir. Aniden değişiklikleri fark edebilir veya belirli bir maddeye tepkinizde kademeli bir değişim gözlemleyebilirsiniz. Erişkin başlangıçlı alerjiler tipik olarak farklı insanlarda farklı şekilde gelişir.

Daha Sonra Alerjilere Neden Olan Nedir?

Tıpkı çocukluk alerjileri gibi, neden bazı insanların alerji geliştirip bazılarının ise geliştirmediğini tam olarak anlayamıyoruz. Karmaşık genetik ve çevresel faktörlerin söz konusu olduğunu biliyoruz. Bilim adamları, alerjik hastalığı kısmen antimikrobiyallerin kullanımına ve modern toplumlardaki yüksek temizlik standardına bağlayan “hijyen hipotezi” de dahil olmak üzere alerjilerin neden oluştuğuna dair teoriler önerdiler.

Yetişkinler ayrıca yeni başlayan çevresel alerjilerle de başvurabilirler. Bazı durumlarda, hasta baştan beri alerji geliştirme eğiliminde olabilir, ancak ortamları değişti ve onları tetikleyen alerjenle daha fazla temasa soktu (örneğin, evde yeni bir evcil hayvan).

Yetişkin Başlangıçlı Alerjiler Geliştirirsem Ne Yapmalıyım?

Bir yetişkin olarak alerji geliştirdiğinizi düşünüyorsanız, alerji uzmanınızı görmeyi beklerken herhangi bir şüpheli alerjenden kaçının. Alerji uzmanınız, alerjilerinizi daha fazla değerlendirmek için kan veya cilt testleri gibi bazı testler isteyebilir.

Alerji testi alerji tanısını doğrularsa, alerji uzmanınız kaçınma önlemleri, ilaçlar ve/veya çevresel alerjiler için immünoterapi (alerji iğneleri veya alerji damlaları) gibi diğer tedavi seçeneklerini içeren bir tedavi planı geliştirmek için sizinle birlikte çalışacaktır.

Alerjiler Çocuklukta mı, Yoksa Yetişkinlikte mi Daha Kötü?

American College of Allergy, Asthma & Immunology (ACAAI) ve 2013 verilerine göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde 28 milyon çocuğun alerjisi var. 50 milyon kadar da yetişkinin.

Massachusetts'teki MassGeneral Hospital for Children'daki 2012 makalesinde ortaya çıkan araştırma, yetişkinlerin yoğun, ciddi semptomlar için en fazla risk altında olabileceğini düşündürmektedir. Bazı ilaçları (ACE inhibitörleri, beta blokerler ve NSAID'ler, hatta aspirin gibi) almak ve alkol almak gibi yetişkin davranışları şiddetli anafilaksi riskini artırabilir. Egzersiz yapmak ve astıma sahip olmak da reaksiyon şiddetini artırabilir. Tabii ki, semptomları iletemeyen küçük çocuklar da fark edilmeyen ve tehlikeli seviyelere ilerleyen ciddi reaksiyonlara sahip olabilirler.

Yiyecekler veya zehir (böcek sokmaları) tarafından tetiklenebilen ciddi bir alerjik reaksiyona anafilaksi denir. Bu, hastanın şoka girdiği, nefes alamadığı, kusma, mide bulantısı ve deri döküntülerinin olabileceği hayatı tehdit eden bir acil durumdur. Anafilaksi, bir alerjeni yedikten veya sokulduktan hemen veya bazen dakikalar sonra ortaya çıkabilir. Epinefrin, hemen yakalanan anafilaksi vakalarını kontrol edebilir. Hasta tedavi görmeden ne kadar uzun süre kalırsa, ölümün meydana gelme olasılığı o kadar artar. Bu nedenle şiddetli anafilaksi öyküsü olan hastaların her zaman güncel bir epinefrin enjektörü bulundurmaları teşvik edilir.

Hangi Alerjiler En Sık Görülür?

Kepek ve polen gibi alerjilerden bahsetmiş olsak da, bunlar yetişkinlerde en sık görülen alerjiler değildir. American College of Allergy, Asthma & Immunology veya ACAAI ve 2017'de Yıllık Bilimsel Toplantılarından yayınlanan verilere göre, yetişkinlerde en sık görülen alerjiler gıdaya karşıdır. Aslında, bu alerjilerin yaklaşık yüzde 50'sini yiyecekler oluşturuyor!

Hangi gıdalar en çok alerjiyi tetikler? Fıstık, kabuklu deniz ürünleri ve ağaç kuruyemişleri. Çalışma, Kafkas halkının yer fıstığı ve kabuklu deniz ürünleri alerjisine sahip olma olasılığının, Hispanik, Asyalı ve yetişkin yaştaki (18 yaşında veya daha fazla) siyah insanlara kıyasla daha düşük olduğunu keşfetti. 2008'de, yetişkinler arasında fındık alerjisi oranı sadece yüzde 0,5 iken, yüzde 260 arttı. 2017 itibariyle, çalışma yayınlandığında, bu oran şimdi yüzde 1,8 idi. Ayrıca, 2004 yılında yetişkinlerin sadece yüzde 2,5'inin kabuklu deniz ürünlerine alerjisi vardı. Bugün, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde bu deniz ürünleri alerjisinden yüzde 3,6'sı etkilendiğinden, bu sayı yüzde 44'lük bir artış gördü.

Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Akademisi veya AAAAI, bir ila üç yaş arasındaki daha küçük çocukların da daha fazla gıda alerjisi aldığını ekledi. Bununla birlikte, özellikle daha az kabuklu deniz hayvanı alerjisi örneği vardı.

Alerjiler Önlenebilir mi?

Ne yazık ki, yetişkinlerde başlayan alerjilerin tezahürünü engelleyemezsiniz. Bahsettiğimiz gibi, bu alerjiler bazen daha önce hiç olmadığı yerde ortaya çıkar. Diğer zamanlarda, alerjene maruz kalmak bir reaksiyonu tetikler. Bu nedenlerden dolayı, hangi tetikleyicilerden kaçınmanız gerektiğini kesin olarak söylemek zor.

Yetişkinlerde başlayan alerjileri her zaman önleyemeseniz de, onları geliştikçe tedavi edebilirsiniz. Örneğin, kabuklu deniz ürünleri veya yerfıstığı yedikten sonra olumsuz bir reaksiyon gördüğünüzü fark ederseniz, bu yiyecekleri hemen yemekten kaçınmalısınız. Bunun yerine, belirtilerinize neyin neden olduğunu görmek için sizi test edebilecek bir alerji sağlayıcısından randevu alın.

Gıda alerjilerinde en iyi tedavi kaçınmaktır. Evcil hayvan kepeği, polen ve diğer standart alerji tetikleyicileri için, rahatsız edici semptomları hafifletmek için steroid burun spreyleri ve antihistaminikler dahil ilaçları deneyebilirsiniz. Ayrıca yaşam tarzı değişiklikleri ile kendinizi bu alerjenlerden uzak tutmaya çalışabilirsiniz.

Alerjiler Kendiliğinden Durabilir mi?

Teşhis sırasında sıkça sorulan bir soru, alerjimin zamanla düzelme olasılığının ne kadar olduğudur. İlk tepkinizde sahip olduğunuz semptomların şiddeti ve türleri ve alerjiniz olan gıdaların sayısı, alerjiyi "aşma" şansınızı tahmin etmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, süt, yumurta ve soya alerjilerinin zamanla çoğunlukla düzeldiğini, yer fıstığı, ağaç yemişleri, balık ve kabuklu deniz ürünlerinin ise daha az iyileştiğini biliyoruz.

Bir alerjene karşı reaksiyon göstermediğinizi varsaymanız önerilmez; bunun yerine, test için bir alerji uzmanına gitmelisiniz. Gıda alerjileri için, test sonuçlarınız güvenli olduğunu gösteriyorsa, belirtilerinizin devam edip etmediğini belirlemek için ofiste bir ağızdan gıda yarışmasına katılacaksınız.

Alerjiler Nasıl Tedavi Ediliyor?

Çoğu alerji tedavisi, alerji semptomlarını tedavi eden reçeteli veya reçetesiz satılan antihistaminikler içerir. Belirtildiği gibi, Epinefrin ayrıca şiddetli alerjik reaksiyonları tedavi etmek için kullanılır.

Diğer alerji tedavileri, en yaygın olarak alerji iğneleri ve alerji damlaları olmak üzere çeşitli immünoterapi biçimlerini içerir. Hem alerji aşıları hem de alerji damlaları, bağışıklık sistemini önceden belirlenmiş aralıklarla küçük miktarlarda bir veya daha fazla alerjene maruz bırakır. Alerjen dozları küçük başlar, sonra yavaş yavaş artar. Tedavinin amacı, alerji semptomlarının sıklığını veya şiddetini azaltarak, alerjenin tehlikeli olmadığını tanımak için bağışıklık sistemini yeniden eğitmektir.

Alerji iğneleri ve alerji damlaları, yalnızca alerji semptomlarını tedavi etmek yerine, bir alerjene duyarlılığı azaltan mevcut tek tedavi yöntemidir. Her iki seçenekle de ilgileniyorsanız, deneyimli bir alerji uzmanıyla görüşmelisiniz.

Kategoriler

Menü

Müşteri Hizmetleri

0212 210 99 14 (pbx)

Sepetinizde ürün bulunmamaktadır